Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Otthoni gyógymódok a szájfekély kezelésére
  2022-02-17 21:53:21, csütörtök
 
  A szájfekély egy gyakori, irritáló betegség, amely fájdalmas, fehér sebekkel jár, gyulladt, piros szélekkel. Legtöbbször az arc belső felszínén, az ajkakon, a nyelv alatt és a szájfenéken jelentkezik.

A szájfekélyek általában nem súlyosak, és 7-10 nap alatt gyógyulnak, bár a nagyobb és a herpetiform sebeknek több időre is szükségük lehet a teljes gyógyuláshoz. A nagyobb fekélyek mélyebb sebek és átmérőjük nagyobb 10 mm-nél, a herpetiform fekély pedig sok kis fekély összetömörüléseként jelenik meg.

A szájfekélynek több okozója lehet, például bizonyos ételek, székrekedés, örökletes tényezők, hormonváltozások, túlzott savasság, a száj kiharapása, stressz, C vagy B-komplex vitamin vagy más tápanyagok hiánya.
10 otthoni gyógymód a szájfekély kezelésére:

1, Édesgyökér
A szájfekély kezelhető édesgyökérrel, mert bélbevonó hatása van, így védőréteget képez a nyálkahártyán, amely ellenáll az irritációnak és gyógyítja a nyílt sebeket. Gyulladáscsökkentő és antimikrobiális hatása is van.

Áztassunk egy evőkanálnyi összetört édesgyökeret két pohár vízbe 2-3 órán keresztül!
Naponta többször öblögessünk vele!

Használhatunk deglicirrizinált (DGL) édesgyökér kivonatot is rágótabletta formájában, vagy öblögethetünk DGL-lel is, miután előzőleg meleg vízben feloldottuk.

2, Kókusztej
A kókusztej rendkívül hatásosan csökkenti a szájfekély okozta fájdalmat. Keverjünk egy kis mézet egy evőkanál kókusztejhez! Masszírozzuk be vele az érintett felületet! Ismételjük napi 3-4 alkalommal! Öblögethetünk friss kókusztejjel is, vagy kókuszolajjal is bekenhetjük a sebeket.

3, Tengeri só és hidrogén-peroxid
A tengeri só és a hidrogén-peroxid egyaránt tartalmaz gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő összetevőket, ezért használhatjuk őket külön vagy együtt, hogy hatékonyan gyógyítsák a szájfekélyeket és csillapítsák a fájdalmat.
Adjunk két teáskanál tengeri sót és ugyanennyi 3 százalékos hidrogén-peroxidot egy pohár meleg vízhez! Jól keverjük össze!
Használjuk öblögetéshez!
Ismételjük napi 1-2 alkalommal! A folyadékot ne nyeljük le!

4, Koriander
A koriandermagok főzete régi ayurvédikus orvosság, amely csökkenti a fájdalmat és a gyulladást.
Forraljunk fel egy teáskanál koriandermagot egy pohár vízben! Szűrjük le és hagyjuk kihűlni!
Öblögessünk a folyadékkal napi 3-4 alkalommal!

5, Szódabikarbóna
A szódabikarbóna is segít a szájfekélyek kezelésében, különösen, ha savas ételek vagy italok okozták őket, mert a szódabikarbóna semlegesíti a savakat. Ezen kívül csökkenti a gyulladást és eltávolítja a kórokozókat és baktériumokat. Készüljünk fel, a szódabikarbóna égető érzést okozhat!

Keverjünk össze egy teáskanál szódabikarbónát annyi vízzel, hogy egy sűrű krémet kapjunk! Naponta többször kenjük be vele az érintett felületet!
A szódabikarbónát önmagában is használhatjuk a sebek kenegetéséhez.

6, Méz
A méz enyhíti a szájfekélyeket, mert megtartja a nedvességet és felgyorsítja a gyógyulás folyamatát. Antioxidáns és antimikrobiális hatásai is vannak.

Mártsunk mézbe egy vattapamacsot és kenjük be vele a sebeket! Glicerint vagy E-vitamin olajat is alkalmazhatunk ugyanígy. A sugárkezelések okozta fekélyek kezelésére használjunk manuka mézet!

7, Aloe vera
Aloe vera krémet vagy levet is kenhetünk a fekélyes sebekre, mert csillapítja a fájdalmat, elősegíti a gyógyulást és természetes fertőtlenítőként is működik. Emellett antibakteriális, gombaölő és antivirális hatásai is vannak. Kutatások bizonyítják, hogy az Aloe vera különösen hasznos olyan szájüregi problémák kezelésére, mint a szájfekély, a fogínygyulladás vagy a lichen planus.

8, Zeller
Egy zellerszár elrágcsálása már hatásos lehet a szájfekélyek kezelésére a fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásai miatt.

Ráadásul folsavat és B1, B2, B6 és C-vitamint is tartalmaz. A legjobb hatás érdekében miután megrágtuk a zellerszárat, tartsuk a rostjait a sebeken kb. 10 percig! A fekélyek kezelése mellett elűzi a rossz leheletet is.

9, Bazsalikom
A bazsalikom levelei felgyorsítják a szájfekélyek gyógyulását. Antibakteriális, antivirális és gombaölő hatásai vannak.
Mossunk meg alaposan 4-5 bazsalikomlevelet!
Rágjuk meg őket és igyunk utána egy kevés vizet!
Ismételjük napi kétszer, reggel és este!
A rossz lehelet ellen is kiváló praktika.

10, Jég
A jég remek házi orvosság a szájfekélyek okozta fájdalom elnyomására. Különösen hatékony, ha a tünetek észlelésekor (szúró, égető érzés) azonnal jegeljük a fájdalmas felületet, mielőtt megjelennek a fekélyek.

Az efféle házi gyógymódok alkalmazása mellett győződjünk meg róla, hogy nem eszünk fűszeres vagy savas ételeket! Használjunk puha fogkefét fogmosáshoz! Ha a szájfekélyek nem múlnak el és kihatnak a mindennapjainkra, forduljunk orvoshoz megfelelő kezelésért!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Címkék: mindennapjainkra, deglicirrizinált, fertőtlenítőként, hormonváltozások, antibakteriális, antimikrobiális, fogínygyulladás, szódabikarbónát, szódabikarbóna, alkalmazhatunk, koriandermagot, szájfekélyeket, sugárkezelések, koriandermagok, szájfekélynek, öblögethetünk, kókuszolajjal, vattapamacsot, baktériumokat, használhatjuk, édesgyökérrel, nyálkahártyán, kenegetéséhez, használhatunk, felgyorsítják, csillapítsák, összetevőket, szájfekélyek, fertőtlenítő, elrágcsálása, kókusztejjel, gyógyuláshoz, édesgyökeret, felgyorsítja, masszírozzuk, irritációnak, nyelv alatt, szájfenéken jelentkezik, szájfekélyek általában, herpetiform sebeknek, teljes gyógyuláshoz, nagyobb fekélyek, herpetiform fekély, szájfekélynek több, száj kiharapása, szájfekély kezelésére, szájfekély kezelhető, nyílt sebeket, evőkanálnyi összetört, kókusztej rendkívül, szájfekély okozta, evőkanál kókusztejhez,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Amit átélünk,  Facebookon kaptam  William Shakespeare idézet  Egyszerűen  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Egyszerűen  William Shakespeare idézet  A végzet az  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Álom  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Életművészet  Esti kép  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Paul David Tripp Április 25  Facebookon kaptam  Az idő elsodorja létezésünk  Pillangó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden gyerek jó.  Facebookon kaptam  Különös!  Minden szülő a lényével nevel.  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Szent György napi hiedelmek, s...  Gaál Viktor gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden gyerek jó.  Beney Zsuzsa - Sirató  Facebookon kaptam  Egyszerűen  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A végzet az  A fenyő nem szép fa, (...)  A világnak égető szüksége van ...  Gaál Viktor gondolata  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Alakot vált...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  Föld napja április 22  Pillangó  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Álom  Facebookon kaptam  képre írva  próbáljuk ki az őszinteséget  Jó éjszakát  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  A Föld napja  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Búzaszentelés  Szép estét kedves látogatóimna...  A hét szűk esztendő  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Az Európai Unió is foglalkozik...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Palóc Grand Canyon  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Sirató  Mosolyogtál már ma?  Különös!  Facebookon kaptam  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
nyelv alatt, szájfenéken jelentkezik, szájfekélyek általában, herpetiform sebeknek, teljes gyógyuláshoz, nagyobb fekélyek, herpetiform fekély, szájfekélynek több, száj kiharapása, szájfekély kezelésére, szájfekély kezelhető, nyílt sebeket, evőkanálnyi összetört, kókusztej rendkívül, szájfekély okozta, evőkanál kókusztejhez, érintett felületet, hidrogén-peroxid egyaránt, pohár meleg, koriandermagok főzete, teáskanál koriandermagot, pohár vízben, folyadékkal napi, szájfekélyek kezelésében, szódabikarbóna semlegesíti, szódabikarbóna égető, teáskanál szódabikarbónát, sűrű krémet, szódabikarbónát önmagában, sebek kenegetéséhez, gyógyulás folyamatát, sugárkezelések okozta, fekélyes sebekre, fogínygyulladás vagy, lichen planus, zellerszár elrágcsálása, szájfekélyek kezelésére, legjobb hatás, fekélyek kezelése, rossz leheletet, bazsalikom levelei, szájfekélyek gyógyulását, kevés vizet, rossz lehelet, szájfekélyek okozta, tünetek észlelésekor, fájdalmas felületet, efféle házi, mindennapjainkra, deglicirrizinált, fertőtlenítőként, hormonváltozások, antibakteriális, antimikrobiális, fogínygyulladás, szódabikarbónát, szódabikarbóna, alkalmazhatunk, koriandermagot, szájfekélyeket, sugárkezelések, koriandermagok, szájfekélynek, öblögethetünk, kókuszolajjal, vattapamacsot, baktériumokat, használhatjuk, édesgyökérrel, nyálkahártyán, kenegetéséhez, használhatunk, felgyorsítják, csillapítsák, összetevőket, szájfekélyek, fertőtlenítő, elrágcsálása, kókusztejjel, gyógyuláshoz, édesgyökeret, felgyorsítja, masszírozzuk, irritációnak, észlelésekor, öblögetéshez, rágótabletta, kókusztejhez, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4963
  • e Hét: 29854
  • e Hónap: 61340
  • e Év: 266041
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.